Hoe was je wollen kleding

Hoe was je wollen en wolzijde kleding?

Gebruik bij het wassen van wol altijd een wolwasmiddel, zoals Sonett. Dit is pH-neutraal en bevat geen enzymen wolmoleculen kunnen afbreken, zoals in overige (wol)wasmiddelen. Gebruik tevens geen wasverzachter. Dit verstopt de wollen vezels waardoor het zijn werking verliest. Daarnaast is wol al heerlijk zacht van nature!

Veel wolmerken kunnen in de machine worden gewassen. Als u twijfelt probeer het dan eerst uit op één kledingstuk. Het is belangrijk een wolprogramma te gebruiken. Andere wasprogramma’s op lage temperaturen hebben veel temperatuursschommelingen.
Bij twijfel adviseer ik je om het met de hand te wassen. Wring, knijp en wrijf nooit! Dit kan ervoor zorgen dat de wol kan gaan vilten, pillen of uit zijn vorm kan raken. Let er tevens op dat het spoelwater dezelfde temperatuur heeft als het waswater!

Op den duur kan wol gaan pluizen. Grove pluizen kunt u met de hand verwijderen en pluisjes aan merinowol en gladde wolsoorten kun je verwijderen met een elektrisch scheerapparaat speciaal voor wol of een wolkam.

Hoe was je wollen kleding?


Stap 1:

Indien er hardnekkige vlekken zijn kun je deze het beste verwijderen door de plek te bevochtigen en daar een beetje ossengalzeep op te doen. Masseer de plek lichtjes en laat het ongeveer 10 minuten intrekken. Spoel het daarna grondig uit met koud water. Leg het kledingstuk plat op een handdoek te drogen. Dit kun je natuurlijk ook als voorbehandeling toepassen, voordat je de wolletjes wast zoals hieronder beschreven.

Stap 2:

Vul de gootsteen met koud water en voeg je wolwasmiddel toe. Dompel het kledingstuk onder en zwaai het voorzichtig rond. Het is belangrijk om de wol niet te wrijven, knijpen of te wringen. Laat het kledingstuk ongeveer 10 minuten weken en spoel het daarna goed uit met koud water. Voorkom temperatuursschommelingen, dus zorg ervoor dat het spoelwater dezelfde temperatuur heeft als het waswater.

Stap 3:

Wollen kledingstukken dien je voorzichtig te laten drogen. Het is belangrijk om ze liggend op een droge handdoek of rek te laten drogen, want anders kunnen ze uitrekken als ze worden opgehangen. Als het te nat is kun je ze ook voorzichtig in een handdoek oprollen en lichtjes aandrukken. Ook hiervoor geldt; niet wringen.
Met wolfleece dien je nóg voorzichtiger te zijn bij het drogen. Wolfleece is zeer kwetsbaar als het nat is. Leg het op een handdoek en leg het daarna voorzichtig in vorm, anders raken de vezels plat.

Tot slot

Heet water, plotselinge temperatuurswisselingen van water, droogtrommels én radiatoren kunnen ervoor zorgen dat wol krimpt. Wol krimpt altijd een beetje na de eerste wasbeurt, dus als je twijfelt raden we je aan om een maatje groter te kiezen. Dit is niet erg, want merinowol is van nature rekbaar en zal netjes aansluiten om het lichaam. Een maatje groter kopen is dus niet erg. Zo kun je zelfs langer genieten van je mooie wolletjes!

Wat zijn de voordelen van wollen en wolzijde kleertjes?
De voordelen van slapen in wollen kleding
Close Winkelwagen
Close Verlanglijst
Recently Viewed Close
Close

Close
Navigatie
Categorieën